Dieser Artikel ist in der ausgewählten Sprache nicht verfügbar.

Passover dishes

sederowe naczynia – w liturgice żyd. rytualne naczynia używane w święto Pesach, w czasie sederu; należą do nich kaara i puchary sederowe; zastawę sederową przechowywano przez cały rok w ozdobnej skrzyni; w Polsce słynęły n.s. wytwarzane przez żyd. manufakturę w Lubyczy Królewskiej (1840–1911), bogato zdobione malowanymi ornamentami, np. kwiatów róży czy pawi na gałęziach; z n.s. są związane tzw. mace-tasche, czyli torebki z przedziałkami w środku na 3 mace paschalne, uszyte z aksamitu lub atłasu, z haftowanymi napisami: Kohen, Lewi, Izrael (nazwy 3 rodów żyd.) oraz ornamentami, gł. roślinnymi, z nici koloru żółtego, czerwonego i czarnego.

Treść hasła została przygotowana na podstawie materiałów źródłowych PWN.

Print
In order to properly print this page, please use dedicated print button.